Lazanya
Bugün cumartesi. Ufaklık evde ve özel bir şey yapmamı istedi. Lazanyada karar kıldık.
Bolonez Sosun Malzemeleri:
- Zeytinyağı
- 350gr kıyma
- Bir orta boy havuç
- 2 küçük soğan
- 8 diş sarımsak
- 500 gr domates veya konserve domates
- 300 ml su
- 2 yemek kaşığı salça
- Tatlı biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
- Beşamel Sosun Malzemeleri :
- 60 gr tereyağı veya sıvı yağ
- 4-6 yemek kaşığı un
- 1 litre süt
- Karabiber
- Tuz
- 80 gr kaşar
- 2 yumurta
Makarna:
- 16 yaprak lazanya. (Barilla’nın lazanyasını kullandım, haşlama gerektirmiyor.)
- Kaşar peyniri
Bolonez Sosun (Kıymalı Sosun) Hazırlanışı:
- Derin bir kapta ısıttığımız zeytinyağında kıymaları kavuruyoruz.
- Daha sonra Doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. (Soğan sarımsağı sonra eklemek biraz daha diri kalmasını sağlıyor. Tercihen Kıymanın öncesinde de kavurabilirsiniz.)
- Diğer yandan soyulmuş ve küp küp kesilmiş havuçlarımızı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.
- Salçamızı da ekleyip biraz karıştırdıktan sonra, daha önceden kabuklarını soyup doğradığımız domateslerimizi kıymamızın üzerine döküp kavurup et suyumuzu ilave ediyoruz.
- Kekik, tatlı biber ve karabiber ile tatlandırıp 1 saat kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Arada sırada karıştırmayı ihmal etmeyelim.
- Beşamel Sosun Hazırlanışı:
- Sütü hazır bir vaziyette ocağın yanında bulundurun.
- Küçük bir tenceremizde tereyağını erittikten sonra unu ekleyip tahta kaşık ile pembeleşene kadar, sürekli karıştırarak kavurun.(Orta ateşte)
- Sütümüzü ağır ağır tencereye boşaltırken, karışımın topaklaşmaması için çırpacak ile karıştırıyoruz.
- Karabiber ve tuzu ekliyoruz.
- Sonrasında 15-20 dakika dibi tutmaması için sürekli karıştırarak pişiriyoruz. ( Yoğun bir kıvama geliyor.)
- Pişince rendelenmiş kaşar peynirini ekliyoruz.
- Kızgın sıcaklığı geçtikten sonra yumurtaları ekleyip iyice karıştırıyoruz.
· Dört lazanya makarnası genişliğinde bir Bor camı alıyoruz ve dibine bir miktar bolonez sos koyuyoruz. Bu lazanyaların dibe yapışmasını önleyerek bor camdan alınımını kolaylaştıracaktır.
· Bolonez sosumuzu üç e bölüyoruz.
· Dört adet lazanya yaprağını bor cama serip ardından Bolonez sosun (Kıymanın) üçte birini yaprağın üzerine yayıyoruz.
· Onunda üzerine beşamel sosunun dörtte birini döktükten sonra tercihen biraz rendelenmiş kaşar yayıyoruz.
· Ve iki kez daha; dört yaprak lazanya, bolonez sos, beşamel sos ve kaşar ekliyoruz.
· Elimizde kalan son 4 yaprak lazanyayı da koyup, üzerine kalan son dörtte birlik beşamel sosu güzelce sıvıyoruz.
· Ve bol kaşar serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz..
Not: Barilla lazanya haşlanmadığı için tedbir olarak bir on dakika beklettikten sonra frına atarsanız daha iyi randıman alabilirsiniz.
Not: Barilla lazanya haşlanmadığı için tedbir olarak bir on dakika beklettikten sonra frına atarsanız daha iyi randıman alabilirsiniz.
Tarif www.bilalyilmaz.com'dan alıntıdır. Resimler bana aittir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fırında Makarna
Malzemeler
- 1 paket spagetti makarna
- 200 gram sucuk
Beşamel sos için:
- 60 gr tereyağı veya sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 500 ml süt
- Karabiber
- Tuz
- 150 gr kaşar
- 2 yumurta
Yapılışı
Makarna bütün halinde haşlanır. Beşamel sos yukarıdaki lazanya tarifi içinde verildiği şekilde yapılır. Pişmiş makarnanın yarısı borcama koyulur. Beşamel sosun yarısı dökülüp kaşıkla makarnaya yedirilir. Üstüne sucuklar eklenir. Makarnanın kalan kısmı da konur ve beşamel sos eklenir. Bolca kaşar peyniri serpilip önceden ısınmış 200 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir.